Films en documentaires om te (her)bekijken ter gelegenheid van Earth Day

22 april 2022

Vandaag is het #EarthDay, die tot doel heeft de zorg voor onze planeet overal ter wereld onder de aandacht te brengen. We lichten dan ook graag onze spotlight op 6 films gedragen door geëngageerde personen (regisseurs, acteurs, activisten, fotografen, wetenschappers,...) die duurzame en haalbare oplossingen voor onze omgeving naar voren proberen te brengen, die ons de pracht van de fauna tonen of dagelijks vechten om ons ecosysteem te behouden. 6 films, 6 kansen om concrete ideeën te vinden om je steentje bij te dragen! 

ANIMAL (Cyril Dion) - Documentaire, Frankrijk, 2021
Met Cyril Dion, Bella Lack, Vipulan Puvaneswaran
Bella en Vipulan zijn 16 jaar, deel van de generatie die ervan overtuigd is dat hun toekomst in gevaar is. Klimaatverandering, de zesde massa-extinctie... Binnen 50 jaar zou hun wereld onbewoonbaar kunnen zijn. Ze kunnen waarschuwen, maar ondertussen verandert er niets. Dan besluiten ze maar om terug te gaan naar de bron van het probleem: onze relatie met de wereld van de dieren. Tijdens een buitengewone reis zullen ze begrijpen dat we diep verbonden zijn met alle andere soorten. En dat door hen te redden, we ook onszelf zullen redden. De mens geloofde dat hij zich van de natuur kon losmaken, maar hij is ook de natuur. Ook hij is een Animal.
Beschikbaar op VOD & DVD

BIGGER THAN US (Flore Vasseur) - Documentaire, Frankrijk, 2021
Met Melati Wijsen, Xiuhtezcatl Martinez, Memory Banda, Mary Finn
Sinds ze 6 jaar is zet de 18-jarige Melati zich in tegen plasticvervuiling in haar thuisland Indonesië. Samen met haar is een hele generatie opgestaan om de wereld op een positieve manier te veranderen. Overal strijden jongeren tegen de klimaatcrisis, denken ze na over de toekomst van de democratie of zetten zich in voor vluchtelingen. Ze vechten tegen alle vormen van onrecht. Één tegen allen. Soms met gevaar voor eigen leven of veiligheid zorgen ze voor anderen en voor de aarde. Het zijn de changemakers van vandaag.
Melati vertrekt op reis om overal ter wereld deze jongeren te ontmoeten. Ze wil begrijpen waar ze de energie en het doorzettingsvermogen vandaan halen om te blijven strijden voor verandering. Van de favela's van Rio tot afgelegen dorpen in Malawi, van geïmproviseerde boten aan het Griekse eiland Lesbos tot Indiaanse ceremonies in de bergen van Colorado. Rene, Mary, Xiu, Memory, Mohamad en Winnie tonen ons de prachtige wereld van van moed en engagement en je engageren voor iets dat veel groter is dan jezelf. Op het moment dat de wereld op het randje van de afgrond lijkt te staan, laten deze jongeren zien hoe we het misschien wél kunnen aanpakken en hoe we zelf de verandering kunnen zijn waarnaar we verlangen.
Beschikbaar op VOD & DVD

CAPTAIN FANTASTIC (Matt Ross) - Fictie, USA, 2016
Met Viggo Mortensen, Frank Langella, Kathryn Hahn
Ben en zijn zes jonge kinderen leven geïsoleerd van de samenleving in de bossen van het Pacific Northwest. Ben is een toegewijde vader die zich toelegt op de academische en fysieke opvoeding van zijn kinderen. Wanneer een tragedie zich aandient, is hij verplicht zijn zelf gecreëerde paradijs te verlaten. Geconfronteerd met de echte wereld, begint Ben aan een nieuwe uitdaging als ouder om zijn gezin de geschikte opvoeding te geven.
Beschikbaar op VOD & DVD

ROUGE (Farid Bentoumi) - Fictie, Frankrijk, 2020
Met Sami Bouajila, Zita Hanrot, Céline Sallette
Nour is net aan de slag als verpleegster in de chemische fabriek waar haar vader Slimane werkt. Slimane is vakbondsafgevaardigde en al levenslang de draaiende kracht van het bedrijf.
Wanneer de fabriek de gezondheidsinspectie over de vloer krijgt, doet een journaliste onderzoek naar het afvalbeheer. Nour en de journaliste ontdekken geleidelijk aan dat deze fabriek, een pijler van de lokale economie, veel geheimen verbergt: leugens over afvalverwerking, geknoei met medische dossiers en ongelukken die weggemoffeld worden. Nour zal moeten kiezen tussen zwijgen of klokkenluider worden en haar vader verraden om de waarheid bloot te leggen.

Beschikbaar op VOD

THE SALT OF THE EARTH (Wim Wenders & Juliano Ribeiro Salgado) - Documentaire, Brazilië, 2014
De voorbije 40 jaar reisde de fotograaf Sebastião Salgado alle continenten af, in de voetstappen van een steeds evoluerende mensheid. Hij was getuige van een aantal grootse gebeurtenissen uit ons recent verleden: internationale conflicten, hongersnood en exodussen. Nu gaat hij op ontdekking naar ongerepte gebieden, naar wilde fauna en flora en naar grandiose landschappen als onderdeel van een majestueus fotografisch project als eerbetoon aan de pracht van de wereld.
Het werk en leven van Sebastião Salgado wordt ons onthuld door zijn zoon, Juliano, die hem vergezelde op zijn laatste reizen en door Wim Wenders als fotograaf.
Beschikbaar op VOD

TOMORROW (Mélanie Laurent & Cyril Dion) - Documentaire, Frankrijk, 2015
Onze planeet wordt bedreigd: de natuurlijke hulpbronnen worden uitgeput, de temperatuur stijgt en de bevolking groeit. Onze ecosystemen kunnen het tempo waarin dit allemaal gebeurt niet meer aan. Op zoek naar oplossingen voor dit probleem reizen Mélanie Laurent en Cyril Dion met hun team naar tien verschillenden landen. Ze ontmoeten daar pioniers die landbouw, energie, economie, democratie en educatie opnieuw proberen uit te vinden om de wereld leefbaarder te maken. Al deze initiatieven hebben één ding gemeen: het zijn kleine lokale groepen mensen die een alternatief bedenken voor het huidige falende model. De film laat zien hoe kleine initiatieven grote gevolgen kunnen hebben voor de wereld van morgen.
Beschikbaar op VOD & DVD

7 films geselecteerd voor Cannes

11 april 2024 Lees verder

2 Academy Awards voor THE ZONE OF INTEREST

11 maart 2024 Lees verder

DAHOMEY van Mati Diop wint Gouden Beer op de 74ste Berlinale! Zilveren Beer Juryprijs voor L'EMPIRE van Bruno Dumont.

27 februari 2024 Lees verder

Acht Oscarnominaties voor Cinéartfilms

24 januari 2024 Lees verder

Vijf films geselecteerd voor de Berlinale

22 januari 2024 Lees verder

Meld je aan voor onze nieuwsbrief