QUO VADIS, AIDA? genomineerd voor Oscar voor Beste Buitenlandse film

18 maart 2021

QUO VADIS, AIDA? werd eerder al geselecteerd voor de Officiële Competitie van het filmfestival van Venetië en was in januari te zien op het International Film Festival Rotterdam (IFFR), waar de film de publieksprijs in ontvangst mocht nemen. De film won daarnaast ook al verschillende belangrijke prijzen in het buitenland en de internationale pers is lovend.

Els Vandevorst, Nederlandse coproducent van QUO VADIS, AIDA? is overweldigd:
“Het is geweldig, ik ben in alle staten. De film is zo belangrijk om gezien te worden en aandacht te krijgen. Alle lof naar Jasmila die met zoveel talent, precisie, aandacht en uithoudingsvermogen zo een genuanceerd beeld heeft weergegeven van een verschrikkelijke oorlog die kort geleden zich hier in Europa afspeelde.” Els Vandevorst produceerde met haar bedrijf N279 succesvolle films als OORLOGSWINTER en BRIMSTONE.

QUO VADIS, AIDA? vertelt het verhaal van Aïda (Jasna Đuričić), die als tolk in dienst van de Verenigde Naties op de Nederlandse VN-basis in Srebrenica werkt. Terwijl ze uit alle macht haar man en zonen probeert te redden, wordt de chaos om haar heen steeds groter. Meer dan 8.000 Bosnische vluchtelingen worden omgebracht.

Andere nominaties
Van Cinéart heeft ook THE MAN WHO SOLD HIS SKIN een nominatie ontvangen voor Beste Buitenlandse Film. De nieuwe film van de Tunesische filmmaker Kaouther Ben Hania (BEAUTY AND THE DOGS) is een zwarte satire waarin een Syrische vluchteling naar Europa wordt gehaald als levend kunstwerk. De rol van Sam Ali wordt vertolkt door Yahya Mahayni, die de prijs won voor Beste Acteur op het filmfestival van Venetië (Orizzonti). 

Ook THE FATHER gooit hoge ogen bij de Academy; met maar liefst zes nominaties maakt de film onder meer kans op de prijs voor Beste Film, Beste Acteur (Anthony Hopkins) en Beste Vrouwelijke Bijrol (Olivia Colman). THE FATHER is een fascinerend portret van een dementerende man (Hopkins), die zijn grip op de realiteit aan het verliezen is. Vertelt vanuit zijn perspectief ervaren we zijn verwarring en angst, maar wordt ook de onmacht en liefde van zijn dochter (Colman) tastbaar. 

De uitreiking van de Oscars vindt plaats in de nacht van zondag 25 april op maandag 26 april 2021.

Twee films in de prijzen op het Filmfestival van San Sebastian 2022

26 september 2022 Lees verder

5 Cinéart-films geselecteerd voor Film Fest Gent!

22 september 2022 Lees verder

5 Cinéart-films op het Filmfestival van Namen.

16 september 2022 Lees verder

Gouden Leeuw en Publieksprijs op het Filmfestival van Venetië

12 september 2022 Lees verder

Zes prijzen voor Cinéart films op het Filmfestival van Angoulême 2022

30 augustus 2022 Lees verder

Meld je aan voor onze nieuwsbrief