“Vrouwen strijden voor hun grondrechten en de mannen zijn naast hen komen staan. Dit gaat over meer dan de hijab, dit gaat over vrijheid,” – Zar Amir Ebrahimi

18 oktober 2022

Afgelopen zaterdag 15 oktober waren de hoofdrolspelers van HOLY SPIDER, Zar Amir Ebrahimi (winnaar Prijs voor Beste Actrice op het Filmfestival van Cannes 2022) en Mehdi Bajestani, te gast op het Film Fest Gent om de film van Ali Abbasi te presenteren.

Tijdens de emotionele Q&A na de film ging Zar Amir Ebrahimi verder in op de protesten van de afgelopen weken in Iran. "Waar de protesten in 2019 nog over de economie gingen, zijn ze nu tegen het algehele regime. Het Iraanse volk strijdt nu voor hun lang verloren vrijheid. We kunnen niet anders dan vooruitgaan; er is geen weg meer terug.”

Diezelfde avond kwam er opnieuw verontrustend nieuws uit Iran: er is brand uitgebroken in de Evin-gevangenis in Teheran, waar veel politieke gevangenen zitten. Dit zijn onder meer NGO-medewerkers, journalisten, maar ook filmmakers zoals Jafar Panahi en Mohammad Rasoulof.

De woorden van Zar Amir Ebrahimi maakten diepe indruk op iedereen in de zaal. Cinéart schaart zich dan ook achter haar oproep voor vrijheid voor het Iraanse volk.

Foto: Jeroen Willems (courtesy of Film Fest Gent)

9 Cinéart films geselecteerd op Film Fest Gent

21 september 2023 Lees verder

3 Cinéart films in de prijzen op het Filmfestival van Venetië

13 september 2023 Lees verder

Cinéart en MUBI kondigen samenwerking aan rond de release van PRISCILLA

7 september 2023 Lees verder

HOLLY van Fien Troch opent Film Fest Gent

22 augustus 2023 Lees verder

5 Cinéart films op het Filmfestival van Angoulême

21 augustus 2023 Lees verder

Meld je aan voor onze nieuwsbrief