'Le Bleu du Caftan' meermaals in de prijzen tijdens Filmfestival Oostende

6 februari 2023

De 15de editie van het Filmfestival van Oostende werd zaterdagavond afgesloten met de Ensor-uitreiking. Ook de winnaars van de verschillende competities werden vermeld. 'Le Bleu du Caftan' van Maryam Touzani heeft de Coop!-competitie en de UFK-persprijs gewonnen.

De COOP!-competitie bevatte opmerkelijke Belgische en Nederlandse coproducties en ‘Le Bleu du Caftan’ van Maryam Touzani maakte indruk. De jury, voorgezeten door Wim Willaert, riep de film uit tot winnaar.

De jury motiveerde hun keuze als volgt : “Unaniem kiezen wij voor de tederheid, de liefde en de delicate zintuiglijkheid van ‘Le bleu du caftan’. Hoogstzelden weet een maker zo poëtisch de vele facetten van oprechte liefde en verdriet in beeld te brengen. In de zorgvuldig geschetste, en vooral tijdloze, arena van de medina, omringd door kleurrijke stoffen en schitterende draden die wij als kijker door het scherm konden voelen, toonden drie zielen ons de pure essentie van aanraking, intimiteit en devotie, maar ook de snijdende pijn van verlies en verdriet.”

De hoofdactrice van de film, Lubna Azabal, heeft de prijs in ontvangst genomen waarbij ze de regisseuse Maryam Touzani uitgebreid bedankte. Eerder die dag werd de Belgische actrice opgenomen in de Walk of Fame op de Oostendse zeedijk. Zowel op filmsets als op de planken bouwde Lubna Azabal reeds een prachtige internationale en nationale carrière uit. Bij de sterlegging dacht ze vooral aan haar ouders en ze is heel vereerd door deze erkenning. Lubna Azabal: “Dit is nog beter dan een ster in Hollywood! Vooral omdat het in mijn eigen land is dat ik er één krijg”.

De Unie van de Filmkritiek (UFK) reikt jaarlijks de UFK-Persprijzen uit en verkoos 'Le Bleu du Caftan' van Maryam Touzani tot Beste Film. Marc Bussens, voorzitter UFK, lichtte de keuze van de jury voor deze film toe met hun motivatie : "Omdat het een sterk emotioneel en uitstekend geacteerd en gefotografeerd intimistisch portret is vol subtiele gebaren en indringende stiltes waarin het huwelijk van een Marokkaans koppel tot zijn naakte essentie wordt herleid: elkaar beminnen tot de dood hen scheidt."

Gisteren liep het Internationaal Filmfestival van Rotterdam ten einde waarbij 'Le Bleu du Caftan' op de derde plaats staat voor de IFFR Publieksprijs. Eerder dit jaar werd de film bekroond tot Beste Fictiefilm op het Ramdam Festival in Doornik. 

In 'Le Bleu du Caftan' toont regisseuse Maryam Touzani dat liefde verschillende vormen kan aannemen. De fenomenale acteerprestaties van Saleh Bakri en de Belgische actrice Lubna Azabal zorgen samen met de prachtige cinematografie voor een aangrijpende, warme en universele film.

Cinéart brengt 'Le Bleu du Caftan' uit in de Belgische bioscopen op 29 maart 2023. 

BRIFF 2024 : 3 Cinéart films geselecteerd

11 juni 2024 Lees verder

Cannes-prijzen voor The Substance, Armand & Black Dog

28 mei 2024 Lees verder

7 films geselecteerd voor Cannes

11 april 2024 Lees verder

2 Academy Awards voor THE ZONE OF INTEREST

11 maart 2024 Lees verder

DAHOMEY van Mati Diop wint Gouden Beer op de 74ste Berlinale! Zilveren Beer Juryprijs voor L'EMPIRE van Bruno Dumont.

27 februari 2024 Lees verder

Meld je aan en mis geen filmnieuws