Joely Mbundu (Tori et Lokita) ster van de Berlinale

14 december 2022

Na een diepe indruk achter te laten in Cannes, bereidt Joely Mbundu zich voor om te schitteren op de volgende editie van de Berlinale. De jonge Brusselse actrice zal België vertegenwoordigen tijdens het programma 'Shooting Stars', dat tot doel heeft de aandacht te vestigen op jonge acteurs en actrices uit de Europese cinema.

Joely Mbundu werd op 16-jarige leeftijd ontdekt door de broers Dardenne en kreeg de hoofdrol in hun nieuwste film 'Tori et Lokita', winnaar van de Prijs van het 75ste Filmfestival van Cannes.

Mbundu vertolkt Lokita, een minderjarige tiener die na een lange tocht in België aankomt en vriendschap smeedt met een jongen die ze zal beschouwen als haar broer. Samen kunnen ze de moeilijke omstandigheden van hun verblijf aan. 

De nu 18-jarige Joely Mbundu reist naar Berlijn als onderdeel van het programma 'Shooting Stars', waarvan zij de jongste deelnemer is. De jury, bestaande uit professionals uit de filmwereld, was onder de indruk van "haar emotionele intensiteit en haar sterke persoonlijkheid die ze mixt met een ontroerende openheid en kwetsbaarheid."

'Shooting Stars' werd in 1998 opgericht door EFP (European Film Promotion), de toonaangevende organisatie voor de promotie van de Europese cinema. Het is een vierdaags promotie- en netwerkprogramma dat dient als springplank om de internationale carrière van 10 jonge acteurs te lanceren.

In haar meer dan 20 jaar oude geschiedenis heeft 'Shooting Stars' de prille carrières ondersteund van acteurs als Jérémie Renier, Matthias Schoonaerts, Melvil Poupaud, Ludivine Sagnier, Cécile de France, Melanie Laurent, Adèle Haenel en vele anderen. In totaal zetten hierdoor meer dan 300 jonge Europese acteurs en actrices de eerste stappen op het internationale toneel.

Shooting Stars 2023 vindt plaats van 17 tot en met 20 februari 2023 in Berlijn.

Waaier aan prijzen op het Filmfestival van Cannes 2023

31 mei 2023 Lees verder

Nan Goldin, one of the most important and influential artists of her generation

17 april 2023 Lees verder

10 Cinéart films geselecteerd voor Cannes 2023

13 april 2023 Lees verder

Twee Oscars voor 'The Whale'

21 maart 2023 Lees verder

24 nominaties voor de Magrittes!

10 februari 2023 Lees verder

Meld je aan voor onze nieuwsbrief