HOLY ROSITA van Wannes Destoop opent FFO24

7 november 2023

HOLY ROSITA, de debuutfilm van Wannes Destoop, zal Filmfestival Oostende openen. In de film volgen we Rosita, een goedlachse, graag geziene vrouw met een vurige kinderwens. De mensen rond haar vinden dit onverantwoord omdat ze amper voor zichzelf kan zorgen. Wanneer Rosita toch zwanger wordt, besluit ze het geheim te houden.

Regisseur Wannes Destoop maakte eerder al de VRT/CANVAS - reeks Albatros en won in 2011 de Juryprijs op het Filmfestival van Cannes met de kortfilm Badpakje 46. De opnames van Holy Rosita vonden o.a. in Oostende plaats en Destoop heeft een sterke band met het filmfestival. Zijn beide kortfilms (Badpakje 46 en Billy the Bully) werden er vertoond en hij is al jaren één van de vaste bezoekers tijdens het festival. Hij is dus zeer vereerd om met Holy Rosita het festival te openen.

"Ik wil met ‘Holy Rosita’ een hoopvol hartverwarmend verhaal brengen, over moeders en kinderen, over kwetsbare zielen, die door de maatschappij als buitenbeentjes worden bestempeld maar die ook recht hebben op geluk. ‘Holy Rosita’ is een oproep om zorg te dragen voor elkaar, in een maatschappij waar individualisme primeert." – Wannes Destoop

De keuze voor Holy Rosita als openingsfilm pas perfect binnen het thema van FFO24, aldus Artistiek Directeuur van Filmfestival Oostende Peter Craeymeersch.
“Destoop is een regisseur met een heel eigen signatuur. Hij vertelt verhalen waarin de protagonisten mensen zijn die vaak een bijrol spelen in onze maatschappij. Hij geeft hen een stem, toont ons hun diepste gevoelens en opent onze soms vastgeroeste blik op de wereld. Met ‘Holy Rosita’ vindt hij opnieuw de juiste balans. Zonder zich op te dringen, brengt hij een verhaal waarvoor we ons hoofd niet kunnen wegdraaien.” – Peter Craeymeersch

Nieuwkomer Daphne Agten vertolkt op fenomenale wijze Rosita en wordt daarin bijgestaan door o.a. Delfine Bafort, Mieke De Groote, Janne Desmet en de jonge Cilou David. Het scenario schreef Destoop samen met ‘Albatros’-collega’s Tom Dupont en actrice Janne Desmet. Ook voor het camerawerk deed de regisseur weer beroep op DoP Dries Delputte (‘H4Z4RD’).

De Wereldvrede produceerde eerder al de langspeelfilm Cargo van Gilles Coulier, die ook in Oostende opende, maar is ook verantwoordelijk voor de succesvolle en gelauwerde televisiereeksen Bevergem, Albatros en Roomies. Holy Rosita is hun tweede langspeelfilm.
Holy Rosita is een productie van Gilles Coulier, Gilles De Schryver en Wouter Sap voor De Wereldvrede met de steun van Screen Flanders, VRT/Eén, Telenet, Stad Oostende, Stad Waregem, Ouwen Duiker, Solucious, Casper en met de hulp va Tax Shelter maatregel van de Belgische Overheid, in samenwerking met Flanders Tax Shelter. De film kwam tot stand met de steun van het VAF/Filmfonds van Vlaams minister van Cultuure Jan Jambon.

Distributeur Cinéart brengt de film in de Belgische zalen op 14 februari 2024.

Joachim Lafosse wint de prijs voor Beste Regisseur voor zijn film UN SILENCE op het filmfestival van Rome!

31 oktober 2023 Lees verder

'The Old Oak' wint Publieksprijs op Film Fest Gent

23 oktober 2023 Lees verder

9 Cinéart films geselecteerd op Film Fest Gent

21 september 2023 Lees verder

3 Cinéart films in de prijzen op het Filmfestival van Venetië

13 september 2023 Lees verder

Cinéart en MUBI kondigen samenwerking aan rond de release van PRISCILLA

7 september 2023 Lees verder

Meld je aan voor onze nieuwsbrief