HOLLY van Fien Troch in Officiële Competitie op het Filmfestival van Venetië

25 juli 2023

HOLLY, de vijfde langspeelfilm van Fien Troch, is uitgenodigd voor de Officiële Competitie van de 80ste editie van het Internationaal Filmfestival van Venetië (30 augustus tot en met 9 september 2023).

In de vijfde langspeelfilm van Fien Troch volgen we Holly, een 15 jarig meisje. Nadat ze een dodelijke schoolbrand lijkt voorspeld te hebben zijn alle ogen op haar gericht. Lerares Anna is geïntrigeerd door het vreemde voorgevoel van Holly en nodigt haar uit om aan vrijwilligerswerk te doen in de rouwende gemeenschap. Overal waar ze komt geeft Holly rust, warmte en hoop aan wie ze ontmoet. Maar al snel beginnen mensen haar speciale gave op te zoeken en wordt er steeds meer van Holly geëist.

Het is een ongelofelijke kans om met ‘Holly’ in Venetië in wereldpremière te gaan. Ik heb een bijzondere band met het festival en het is dan ook de perfecte start voor de internationale festivalcarrière van de film.” zegt Fien Troch. “De Orizzonti prijs voor Beste Regie winnen met ‘Home’ in 2016 betekende veel. Dat we nu 7 jaar later worden uitgenodigd voor de Officiële Competitie daar kon ik enkel van dromen. Het bevestigt dat er nog plaats is voor films als ‘Holly’.”

In 'Holly' vertoeven we onmiskenbaar in het Fien Troch universum, waar de menselijke psyche en de absurditeit van het dagelijkse leven met de nodige portie humor en een onbevaarbare fijngevoeligheid, aan een onderzoek worden onderworpen. De cast van de film bestaat uit nieuwkomers Cathalina Geeraerts en Felix Heremans alsook Greet Verstraete ('Beau Séjour’), Els Deceukelier (‘Home’, 'Filles de Joie'), Serdi Faki Alici (‘Zonder Afspraak’, '13 geboden'), Robbie Cleiren ('Blackout') spelen ook een rol in de film. Frank van den Eeden ('Close' en 'Home') is de Director of Photography, Nico Leunen ('De Acht Bergen' en 'Home') stond in voor de montage en Johnny Jewel (‘Drive’ en ‘Home’) componeerde de muziek.

Fien Troch studeerde in 2000 af aan de filmafdeling van Sint Lukas in Brussel, waar ze later terugkeerde als docent. Haar speelfilmdebuut 'Een ander zijn geluk' (2005) won in Thessaloniki de Gouden Alexander voor beste film, beste script en beste actrice (Ina Geerts) en werd gekozen als Officiële Belgische Oscarinzending. Ook de speelfilms 'Unspoken' (2008) en 'Kid' (2012) van Troch vielen in de prijzen op verschillende filmfestivals. Voor haar laatste film 'Home' (2016) won Troch de publieksprijs op Film Fest Gent en de regieprijs in Venetië waar ze het jaar daarna in dezelfde jury van de sectie Orizzonti zetelde.

‘Holly’ is een productie van Antonio Lombardo voor Prime Time en Elisa Heene voor Mirage in coproductie met Les Films Du Fleuve, Tarantula, Topkapi en Agat Films. De film kon reken op de steun van het VAF/Filmfonds van Vlaams minister van Cultuur Jan Jambon, Centre du cinéma et de l’audiovisuel de la Fédération Wallonie-Bruxelles, het Nederlands Filmfonds en Netherlands Production Incentive, Luxemburg Film Fund, Creative Europe Media en werd mede mogelijk gemaakt door Casa Kafka dat instond voor de financiering via de Belgische Tax Shelter maatregel. Gevestigde sales agent mk2 films vertegenwoordigt de internationale rechten en Cinéart zal de film in de Benelux uitbrengen. De Belgische release van de ‘Holly’ is 22 november 2023.

9 Cinéart films geselecteerd op Film Fest Gent

21 september 2023 Lees verder

3 Cinéart films in de prijzen op het Filmfestival van Venetië

13 september 2023 Lees verder

Cinéart en MUBI kondigen samenwerking aan rond de release van PRISCILLA

7 september 2023 Lees verder

HOLLY van Fien Troch opent Film Fest Gent

22 augustus 2023 Lees verder

5 Cinéart films op het Filmfestival van Angoulême

21 augustus 2023 Lees verder

Meld je aan voor onze nieuwsbrief