Gouden Leeuw en Publieksprijs op het Filmfestival van Venetië

12 september 2022

De Gouden Leeuw, werd toegekend door de jury onder leiding van Julianne Moore, aan de documentaire ALL THE BEAUTY AND THE BLOODSHED van de Amerikaanse regisseuse en oscar winnares Laura Poitras. Deze nieuwe Cinéart aanwinst gaat over het leven van de beroemde Amerikaanse fotografe Nan Goldin. De film volgt haar strijd tegen de machtige, omstreden familie Sackler, die ze verantwoordelijk stelt voor de opiatencrisis. Naast de hoofdprijs kreeg de documentaire ook de Smithers Fondation Prijs "Ambassador of Hope", voor de sensibilisering van de gevolgen van alcoholmisbruik.

BLUE JEAN van Georgia Oakley, nieuw in de Cinéart catalogus, draaide in de officiële selectie van de Giornate Degli Autori, waar het de publieksprijs in ontvangst mocht nemen. Deze debuutfilm gaat over de Britse lerares Jean die angstvallig geheim houdt dat ze lesbisch is wanneer 'Section 28' word ingevoerd in het Verenigd Koninkrijk. Dit was een wettelijk verbod op “het bevorderen van homoseksualiteit,” waardoor Jean voor onmogelijke keuzes komt te staan. De regisseuse kreeg ook een Special Mention in de categorie Authors under 40 Award. 

THE WHALE, van Darren Aronofsky, is de derde Cinéart film die op het palmares prijkt van het Filmfestival van Venetië 2022. De film werd met vier prijzen bekroond:
• de CinemaSarà de la Cineteca Italiana di Milano Prijs, die de vrijheid van cinematografische, artistieke en verhalende keuzes in de verf zet;
10de INTERFILM Prijs voor de bevordering van Interreligieuze dialoog;
• de Leoncino d'Oro (Agiscuola, UNICEF) Prijs, toegekend door een jury van 15 studenten uit verschillende Italiaanse regio's;
• de Prijs voor de Beste Buitenlandse Film in de categorie “Sorriso Diverso Venezia Award” XI edition | Associazione studentesca UCL (L'università cerca lavoro)

BRIFF 2024 : 3 Cinéart films geselecteerd

11 juni 2024 Lees verder

Cannes-prijzen voor The Substance, Armand & Black Dog

28 mei 2024 Lees verder

7 films geselecteerd voor Cannes

11 april 2024 Lees verder

2 Academy Awards voor THE ZONE OF INTEREST

11 maart 2024 Lees verder

DAHOMEY van Mati Diop wint Gouden Beer op de 74ste Berlinale! Zilveren Beer Juryprijs voor L'EMPIRE van Bruno Dumont.

27 februari 2024 Lees verder

Meld je aan en mis geen filmnieuws