Verschillende prijzen voor Cinéartfilms op het Filmfestival van Cannes 2021

19 juli 2021

Zaterdagavond is het Cannes Filmfestival 2021 afgesloten met de slotceremonie; onder leiding van juryvoorzitter Spike Lee werden de Gouden Palmen uitgereikt. Cinéart kijkt terug op een succesvolle 74e editie van het filmfestival, waarbij verschillende van zijn films bekroond werden

Prijzen
Iraanse regisseur Asghar Farhadi ontving de Grand Prix voor zijn film A HERO. Voor zijn nieuwste film keerde tweevoudige Oscarwinnaar terug naar Iran. De psychologische thriller gaat over Rahim, die in de gevangenis is beland omdat hij zijn schulden niet kan afbetalen. Wanneer hij zijn schuldeiser probeert te overtuigen om de klacht tegen hem in te trekken, gaat dat niet zoals gepland... Farhadi deelt de Grand Prix met regisseur Nadav Lapid voor Ahed’S Knee. A HERO werd vrijdag ook bekroond met de ‘Prix de la Citoyenneté’ en de ‘Prix François Chalais’.

Actrice Renate Reinsve, de hoofdrolspeelster uit THE WORST PERSON IN THE WORLD, won de Gouden Palm voor Beste Actrice. In de film van Joachim Trier vertolkt ze de rol van Julie, die bijna dertig wordt, maar kan geen genoegen wil nemen met haar leven zoals het is. Wanneer ze besluit een punt te zetten achter haar stabiele relatie met succesvolle schrijver Aksel, ontmoet ze de jongere Eivind met wie ze zich in een nieuw avontuur stort.

Los van de slotceremonie werd de competitiefilm LES OLYMPIADES van Jacques Audiard ook bekroond Rone, die de muziek van de film voor zijn rekening nam, mocht de Prijs voor de Beste Soundtrack in ontvangst nemen. LES OLYMPIADES vertelt het verhaal van Camille en Emilie die goede vrienden zijn, soms ook geliefden. Wanneer Camille verliefd wordt op Nora, zet dit zijn vriendschap met Emilie op scherp.

CASABLANCA BEATS van Nabil Ayouch, ook geselecteerd in Officiële Competitie, kreeg de ‘Prijs voor de Meest Positieve Film’ van het festival. Nabil Ayouch toont de hip hop cultuur in zijn geliefde Casablanca. Met de hulp van hun leraar proberen de jongeren van het cultuurcentrum in Sidi Moumen de tradities achter zich te laten en te leven voor hun passie.

Voor de sectie Un Certain Regard zijn de prijzen op vrijdagavond uitgereikt. De Belgische film LA CIVIL van Teodora Ana Mihai won de ‘Courage Prize’ (de prijs van de moed). De eerste speelfilm van de Belgische regisseuse Teodora Ana Mihai gaat over Cielo, een Mexicaanse moeder op zoek naar haar dochter die ontvoerd werd door een drugskartel. Ze neemt het heft in eigen handen wanneer de autoriteiten geen hulp bieden.

De ‘Prijs van de Fondation Gan’ werd toegekend aan de film RIEN à FOUTRE van Emmanuel Marre en Julie Lecoustre. Deze Belgische film met Adèle Exarchopoulos in de hoofdrol, was geselecteerd door La Semaine de la Critique. Cassandra, 26 jaar is stewardess bij een low cost luchtvaartmaatschappij. Ze leeft van dag tot dag, werkt en feest non-stop. Maar door een incident wordt ze verplicht, stil te staan.

Cinéart
Naast A HERO, THE WORST PERSON IN THE WORLD, CASABLANCA BEATS en LES OLYMPIADES waren er dit jaar nog twee andere Cinéart films geselecteerd voor de hoofdcompetitie: TRE PIANI van Nanni Moretti en LES INTRANQUILLES van Joachim Lafosse. De competitiefilms zullen in de Belgische bioscopen te zien in het najaar of begin 2022.

  

7 films geselecteerd voor Cannes

11 april 2024 Lees verder

2 Academy Awards voor THE ZONE OF INTEREST

11 maart 2024 Lees verder

DAHOMEY van Mati Diop wint Gouden Beer op de 74ste Berlinale! Zilveren Beer Juryprijs voor L'EMPIRE van Bruno Dumont.

27 februari 2024 Lees verder

Acht Oscarnominaties voor Cinéartfilms

24 januari 2024 Lees verder

Vijf films geselecteerd voor de Berlinale

22 januari 2024 Lees verder

Meld je aan en mis geen filmnieuws