Cinéart films in de prijzen op 75ste Filmfestival van Cannes

30 mei 2022

Zaterdagavond 28 mei zijn de belangrijkste filmprijzen uitgereikt tijdens de slotavond van de jubileum editie van het Cannes filmfestival. De Cinéart films die geselecteerd waren in de hoofdcompetitie vielen alle vier in de prijzen.

Zuid-Koreaanse regisseur Park Chan-Wook won de prijs voor Beste Regie met zijn nieuwste film DECISION TO LEAVE, een romantische misdaad-drama waarin een ijverige detective een mogelijke moord onderzoekt maar verliefd wordt op de hoofdverdachte in de zaak.

Voor haar indrukwekkende rol in HOLY SPIDER van regisseur Ali Abbasi is actrice Zar Amir-Erahimi bekroond met de prijs voor Beste Actrice. Ze speelt een journaliste die een reeks moorden onderzoekt in de heilige Iraanse stad Moshhad, gebaseerd op een waargebeurd verhaal. De release in de Belgische bioscopen wordt dit najaar verwacht.

Schrijver en regisseur Tarik Saleh ontving de prijs voor Beste Scenario voor zijn film BOY FROM HEAVEN, een politieke thriller die zich afspeelt op de prestigieuze religieuze universiteit Al-Azhar in Caïro. Tarik Saleh mocht eerder ook al de Prix François-Chalais in ontvangst nemen, de prijs uitgereikt aan een film gewijd aan de waarden van de journalistiek. De bioscooprelease is voor dit najaar gepland.

De Belgische regisseurs Jean-Pierre en Luc Dardenne werden door de jury bekroond met een speciale prijs voor de 75ste editie van het Cannes Filmfestival voor hun aangrijpende drama TORI ET LOKITA over de sterke band tussen twee kindervluchtelingen, die samen hun weg proberen te vinden in hedendaags België. De bioscooprelease van TORI ET LOKITA is gepland voor september 2022.

Maryam Touzani’s nieuwe film THE BLUE CAFTAN draaide in de sectie Un Certain Regard en won daar de International Film Critics Awards (Fipresci-prijs) voor Beste Film, toegekend door de organisatie van internationale filmcritici. De jury prijst Touzani voor haar moed om het urgente verhaal te vertellen van Halim’s onderdrukte homoseksualiteit, verborgen binnen zijn huwelijk met Mina. In Marokko is homoseksualiteit nog altijd illegaal en “as a human being, that’s something I cannot accept,” vertelt de regisseur aan Variety.

De door Cinéart nieuw aangekochte film RODEO van Lola Quivoron werd in de sectie Un Certain Regard bekroond met de Prix Coup de Cœur. “We just love this movie”, aldus de jury onder leiding van Valeria Golino. 

Zar Amir Ebrahimi, Guillaume Canet - HOLY SPIDER, Beste Actrice © Gareth Cattermole / GettyImages

Jean-Pierre et Luc Dardenne, Carole Bouquet - TORI ET LOKITA, Prix du 75ème © Christophe Simon / AFP

Nicolas Winding Refn, Park Chan-Wook - DECISION TO LEAVE - Beste Regie © Christophe Simon/ AFP

Tarik Saleh, Édgar Ramírez - BOY FROM HEAVEN - Beste Scenario © Valery Hache / AFP

Cinéart lanceert zijn Directors’ Collection

11 mei 2022 Lees verder

Films en documentaires om te (her)bekijken ter gelegenheid van Earth Day

22 april 2022 Lees verder

Het Filmfestival van Cannes licht de sluier op over de nieuwste film van de Dardenne broers!

14 april 2022 Lees verder

6 films van Cinéart in Cannes

14 april 2022 Lees verder

'Rien à Foutre' wint op Filmfestival Oostende

14 maart 2022 Lees verder

Meld je aan voor onze nieuwsbrief