Belgische filmdistributeurs pleiden voor heropening bioscopen midden december

27 november 2020

De COVID-19 pandemie heeft een ongekende impact gehad op de Belgische filmdistributie sector. Volgens de ‘Vereniging Van Filmdistributeurs Van België’, welke in deze quasi alle Belgische filmdistributeurs vertegenwoordigd (VFDB-ABDF) is een snelle heropening van de bioscopen nodig. Zij roepen op om de bioscopen op 16 december opnieuw te openen.

Deze heropening zal bovendien bijkomstig perspectief geven aan de bevolking tijdens de kerstperiode: “Tijdens deze ongekende en moeilijke periode kan de mogelijkheid voor een cinemabezoek bijdragen aan de mentale gezondheid van de Belg en ook een gevoel van normaliteit langzaamaan terugbrengen. Een moment van film entertainment, ontspanning en cultuur is welkom” zegt Pieter Swaelens van de VFBD-ABDF.

De bioscopen zullen de strikte veiligheidsprotocollen blijven handhaven. Zowel de social distancing als het dragen van een masker zal ten alle tijde worden gerespecteerd. Er is tot heden geen enkel bewijs dat bioscopen besmettingshaarden waren voor het virus.
De Belgische filmdistributeurs hebben bovendien aantrekkelijke en sterke titels klaar staan om voor het nodige film entertainment te zorgen in de kerstperiode.

Tijdens de eerste golf werden bioscopen vier maanden gesloten. Sinds 2 november zijn alle bioscopen in België opnieuw gesloten.

De Vereniging Van Filmdistributeurs Van België verwacht meer dan 70% inkomstenverlies voor distributeurs. De financiële impact van het coronavirus op de sector is zeer groot. Ook daarom een pleidooi om snel te mogen heropenen.

President Macron heeft aangegeven dat vanaf half december cinemazalen terug open mogen in Frankrijk, mits de vanzelfsprekende veiligheidsmaatregelen. In Nederland heropenden de bioscopen vorige week. “Laat ook België zo snel als mogelijk aansluiten” concludeert Pieter Swaelens van de VFBD-ABDF. “De bevolking vraagt ontspanning, het bezoek aan de bioscoop is veilig en de veiligheidsmaatregelen zijn absoluut aan de orde.”

De VFDB-ABDF steunt hiermee ook het pleidooi van de Federatie van Cinema’s van België (FCB) voor het heropenen van de cinemazalen.

HOLY ROSITA van Wannes Destoop opent FFO24

7 november 2023 Lees verder

Joachim Lafosse wint de prijs voor Beste Regisseur voor zijn film UN SILENCE op het filmfestival van Rome!

31 oktober 2023 Lees verder

'The Old Oak' wint Publieksprijs op Film Fest Gent

23 oktober 2023 Lees verder

9 Cinéart films geselecteerd op Film Fest Gent

21 september 2023 Lees verder

3 Cinéart films in de prijzen op het Filmfestival van Venetië

13 september 2023 Lees verder

Meld je aan voor onze nieuwsbrief