Belgische filmdistributeurs pleiden voor heropening bioscopen midden december

27 november 2020

De COVID-19 pandemie heeft een ongekende impact gehad op de Belgische filmdistributie sector. Volgens de ‘Vereniging Van Filmdistributeurs Van België’, welke in deze quasi alle Belgische filmdistributeurs vertegenwoordigd (VFDB-ABDF) is een snelle heropening van de bioscopen nodig. Zij roepen op om de bioscopen op 16 december opnieuw te openen.

Deze heropening zal bovendien bijkomstig perspectief geven aan de bevolking tijdens de kerstperiode: “Tijdens deze ongekende en moeilijke periode kan de mogelijkheid voor een cinemabezoek bijdragen aan de mentale gezondheid van de Belg en ook een gevoel van normaliteit langzaamaan terugbrengen. Een moment van film entertainment, ontspanning en cultuur is welkom” zegt Pieter Swaelens van de VFBD-ABDF.

De bioscopen zullen de strikte veiligheidsprotocollen blijven handhaven. Zowel de social distancing als het dragen van een masker zal ten alle tijde worden gerespecteerd. Er is tot heden geen enkel bewijs dat bioscopen besmettingshaarden waren voor het virus.
De Belgische filmdistributeurs hebben bovendien aantrekkelijke en sterke titels klaar staan om voor het nodige film entertainment te zorgen in de kerstperiode.

Tijdens de eerste golf werden bioscopen vier maanden gesloten. Sinds 2 november zijn alle bioscopen in België opnieuw gesloten.

De Vereniging Van Filmdistributeurs Van België verwacht meer dan 70% inkomstenverlies voor distributeurs. De financiële impact van het coronavirus op de sector is zeer groot. Ook daarom een pleidooi om snel te mogen heropenen.

President Macron heeft aangegeven dat vanaf half december cinemazalen terug open mogen in Frankrijk, mits de vanzelfsprekende veiligheidsmaatregelen. In Nederland heropenden de bioscopen vorige week. “Laat ook België zo snel als mogelijk aansluiten” concludeert Pieter Swaelens van de VFBD-ABDF. “De bevolking vraagt ontspanning, het bezoek aan de bioscoop is veilig en de veiligheidsmaatregelen zijn absoluut aan de orde.”

De VFDB-ABDF steunt hiermee ook het pleidooi van de Federatie van Cinema’s van België (FCB) voor het heropenen van de cinemazalen.

7 films geselecteerd voor Cannes

11 april 2024 Lees verder

2 Academy Awards voor THE ZONE OF INTEREST

11 maart 2024 Lees verder

DAHOMEY van Mati Diop wint Gouden Beer op de 74ste Berlinale! Zilveren Beer Juryprijs voor L'EMPIRE van Bruno Dumont.

27 februari 2024 Lees verder

Acht Oscarnominaties voor Cinéartfilms

24 januari 2024 Lees verder

Vijf films geselecteerd voor de Berlinale

22 januari 2024 Lees verder

Meld je aan en mis geen filmnieuws