Agnès Varda eerste vrouwelijke regisseur die ere-oscar ontvangt

12 februari 2018

Regisseur Agnès Varda, de ‘Moeder van de Nouvelle Vague,’ ontvangt op 11 november 2017 een ere-Oscar voor haar uitzonderlijke bijdrage aan de filmindustrie. De Academy reikt de award uit tijdens het Governors Awards Gala in Hollywood. Varda is na zestien mannelijke filmmakers de eerste vrouwelijke regisseur die de onderscheiding in ontvangst mag nemen. Grote namen zoals Jean-Luc Godard, Orson Welles, Akira Kurosawa, Frederick Wiseman en Spike Lee gingen haar voor.

De inmiddels 89-jarige Agnès Varda is een significant figuur in de Franse cinema en werd in 2015 al onderscheiden met een Ere Gouden Palm in Cannes. Een jaar eerder ontving ze de Lifetime Achievement Award op de European Film Awards. Gedurende haar ruim zestigjarige filmcarrière snijdt Varda feministische en sociale kwesties aan. Films en documentaires als LA POINTE COURTE, CLÉO DE 5 À 7, LES GLANEURS ET LA GLANEUSE en LES PLAGES D'AGNÈS zijn enkele voorbeelden uit haar indrukwekkende carrière.


Varda ontvangt de Oscar in gezelschap van acteur Donald Sutherland, filmmaker Charles Burnett en cameraman Owen Roizman, die eveneens onderscheiden worden voor hun filmisch oeuvres.


VISAGES VILLAGES


Varda’s meest recente documentaire VISAGES VILLAGES maakte ze samen met de jonge streetartist JR. Samen reizen ze door Frankrijk en portretteren de mensen die ze ontmoeten. Hun hartverwarmende vriendschap vormt de basis voor een waarachtige en lieve roadmovie. Het regisseursduo won de Gouden Palm voor Beste Documentaire op het afgelopen Filmfestival van Cannes.

2 Academy Awards voor THE ZONE OF INTEREST

11 maart 2024 Lees verder

DAHOMEY van Mati Diop wint Gouden Beer op de 74ste Berlinale! Zilveren Beer Juryprijs voor L'EMPIRE van Bruno Dumont.

27 februari 2024 Lees verder

Acht Oscarnominaties voor Cinéartfilms

24 januari 2024 Lees verder

Vijf films geselecteerd voor de Berlinale

22 januari 2024 Lees verder

THE QUIET GIRL wint Grote Prijs UFK 2024

8 januari 2024 Lees verder

Meld je aan voor onze nieuwsbrief