Acht Oscarnominaties voor Cinéartfilms

24 januari 2024

Dinsdag 23 januari heeft The Academy of Motion Picture Arts and Sciences de Oscarnominaties bekend gemaakt. Uit de Cinéart catalogus maken THE ZONE OF INTEREST, FOUR DAUGHTERS, ROBOT DREAMS en DAS LEHRERZIMMER kans om een van de felbegeerde beeldjes te winnen. De uitreiking van de Oscars vindt plaats op zondag 10 maart.

Met vijf nominaties voert THE ZONE OF INTEREST van Jonathan Glazer de lijst aan. De film maakt kans op een Oscar in de categorieën Beste Film, Beste Regie, Beste Internationale Film, Beste Bewerkte Scenario en Beste Geluid.

Met THE ZONE OF INTEREST levert Glazer (UNDER THE SKIN) een indrukwekkend en uitzonderlijk oorlogsdrama af zoals we dat niet eerder zagen. De film ging op het filmfestival van Cannes in wereldpremière, waar het de Grand Prix in de wacht sleepte. Glazer baseerde zich losjes op het gelijknamige boek van Martin Amis. THE ZONE OF INTEREST is vanaf 31 januari te zien in de Nederlandse bioscopen.

DAS LEHRERZIMMER van Ìlker Çatak is genomineerd in de categorie Beste Internationale Film. Het Duitse schoolklasdrama won eerder al de Duitse Filmprijzen voor (onder andere) Beste Film, Beste Regie en Beste Actrice. De film is vanaf 6 maart te zien in de Belgische bioscopen.

FOUR DAUGHTERS van Kaouther Ben Hania is genomineerd in de categorie Beste Documentaire. Ben Hania werd in 2021 ook al genomineerd voor een Oscar met haar vorige film THE MAN WHO SOLD HIS SKIN, destijds in de categorie Beste Internationale Film. FOUR DAUGHTERS is een unieke en aangrijpende film die zweeft tussen documentaire en fictie. De film werd geselecteerd in de hoofdcompetitie in Cannes en is nu online te bekijken.

ROBOT DREAMS van regisseur Pablo Berger (BLANCANIEVES) is genomineerd in de categorie Beste Animatiefilm. De film werd geselecteerd voor het Cannes filmfestival (special screenings) en won de Grand Prix in Annecy, het belangrijkste internationale animatiefilmfestival.

De uitreiking van de Oscars vindt plaats zondag 10 maart 2024.

BRIFF 2024 : 3 Cinéart films geselecteerd

11 juni 2024 Lees verder

Cannes-prijzen voor The Substance, Armand & Black Dog

28 mei 2024 Lees verder

7 films geselecteerd voor Cannes

11 april 2024 Lees verder

2 Academy Awards voor THE ZONE OF INTEREST

11 maart 2024 Lees verder

DAHOMEY van Mati Diop wint Gouden Beer op de 74ste Berlinale! Zilveren Beer Juryprijs voor L'EMPIRE van Bruno Dumont.

27 februari 2024 Lees verder

Meld je aan en mis geen filmnieuws