6 films van Cinéart in Cannes

14 april 2022

Al een aantal weken praat de filmwereld alleen hierover en iedereen heeft zijn eigen pronostic gemaakt. Deze ochtend heeft het Filmfestival van Cannes ons niet langer in spanning gehouden en hebben ze de officiële selectie van de 75ste editie bekend gemaakt. 4 Cinéart films zijn geselecteerd zullen in Officiële Competitite gepresenteerd worden :

TORI ET LOKITA (Jean-Pierre & Luc Dardenne)
Met Pablo Schils, Joely Mbundu, Alban Ukaj, Tijmen Govaerts, Charlotte De Bruyne, Nadège Ouedraogo, Marc Zinga – België 
Na twee Gouden Palmen en verschillende prijzen op hun palmares keren Jean-Pierre & Luc Dardenne terug naar Cannes. 'Tori et Lokita', met een uitmuntende Belgische cast, is een drama met een universeel thema.
België, vandaag. Een jongen en een tienermeisje zijn alleen van Afrika naar hier gereisd. Ze zetten hun onoverwinnelijke vriendschap in om de moeilijke omstandigheden van hun verblijf aan te kunnen.

HOLY SPIDER (Ali Abassi)
Met Zahra Amir Erahimi, Mehdi Bajestani – Iran
In 'Holy Spider', een donkere thriller van Ali Abbasi (GRÄNS), volgt Saeed op zijn religieuze queeste om de heilige Iraanse stad Mashhad te zuiveren van immorele prostituees door ze te vermoorden. Maar wanneer zijn goddelijke missie nauwelijks publieke aandacht krijgt, wordt hij steeds wanhopiger.

DECISION TO LEAVE (Park Chan Wook)
Met Tang Wei, Go Kyung-Pyo – Zuid-Korea
'Decision to leave' is de nieuwe film van Park Chan-Wook (OLDBOY, THE HANDMAIDEN) over een ijverige detective (Park Hye-Il), die een mogelijke moord onderzoekt. De weduwe van de vermoorde man is hoofdverdachte in de zaak, voor wij hij romantische gevoelens krijgt.

BOY FROM HEAVEN (Tarik Saleh)
Met Tawfeek Barhom, Fares Fares, Mehdi Dehbi – Zweden
'Boy from Heaven' van Tarik Saleh (THE NILE HILTON INCIDENT) is een politieke thriller die zich afspeelt op een religieuze Egyptische universiteit. Wanneer de grootimam op de eerste schooldag overlijdt, begint er een genadeloze invloedstrijd om zijn opvolger te vinden.

Naast deze films in competitie werden ook volgende Cinéart-titels geselecteerd: 

LE BLEU DU CAFTAN (Maryam Touzani)
MetLubna Azabal, Saleh Bakri, Ayoub Missioui
In de sectie van Un Certain Regard
Halim baadt samen met zijn vrouw Mina een traditionele kaftanwinkel uit in de medina van Salé, Marokko. Hun hele huwelijk lang leven ze met een geheim: Halims homoseksualiteit die hij heeft leren onderdrukken. Maar Mina's ziekte en de komst van een leerling in de zaak vestoren dit fragiele evenwicht. Verenigd in hun liefde, helpen ze elkaar om hun angsten onder ogen te zien.

MI PAÍS IMAGINARIO (Patricio Guzmán)
Speciale vertoning (buiten competitie).
“Oktober 2019. Een onverwachte revolutie, een sociale explosie. Anderhalf miljoen mensen demonsteerden in de straten van Santiago voor meer democratie, een waardiger leven, beter onderwijs, een beter gezondheidssysteem en een nieuwe grondwet. Chili had zijn geheugen terug. De omwenteling waar ik al sinds mijn studentenprotest in 1973 op zat te wachten, werd eindelijk werkelijkheid.” – Patricio Guzmán

Proficiat aan de regisseurs en crews van de films!

4 European Film Awards-nominaties voor 'Holy Spider'!

9 november 2022 Lees verder

“Vrouwen strijden voor hun grondrechten en de mannen zijn naast hen komen staan. Dit gaat over meer dan de hijab, dit gaat over vrijheid,” – Zar Amir Ebrahimi

18 oktober 2022 Lees verder

Vier films in de prijzen op het Filmfestival van Namen

10 oktober 2022 Lees verder

Twee films in de prijzen op het Filmfestival van San Sebastian 2022

26 september 2022 Lees verder

5 Cinéart-films geselecteerd voor Film Fest Gent!

22 september 2022 Lees verder

Meld je aan voor onze nieuwsbrief