3 Cinéart films in de prijzen op het Filmfestival van Venetië

13 september 2023

De 80ste editie van het Filmfestival van Venetië is zaterdagavond tot een einde gekomen met de prijsuitreiking. Drie Cinéart films werden bekroond. Naast Holly van Fien Troch, vielen ook de nieuwe aanwinsten van Cinéart, Priscilla van Sofia Coppola en Tatami van Guy Nattiv en Zar Amir Ebrahimi, in de prijzen.

PRISCILLA - Sofia Coppola
Volpi Cup voor Beste Actrice - Cailee Spaeny

Priscilla werd geselecteerd in de Officiële Competitie van de 80ste editie van het filmfestival van Venetië. Na de staande ovatie en de lovende kritieken, kreeg hoofdactrice Caileen Spaeny de 'Volpi Cup', de prijs voor beste actrice. De film is geschreven en geregisseerd door Sofia Coppola en is gebaseerd op de memoires Elvis and Me van Priscilla Presley en Sandra Harmon. Door de ogen van Priscilla vertelt Sofia Coppola de onzichtbare kant van een grote Amerikaanse mythe, die de lange relatie en het turbulente huwelijk tussen Elvis en Priscilla is. Van een Duitse legerbasis tot zijn droomlandgoed Graceland, in dit diepgevoelde en betoverende portret over liefde, fantasie en roem.
Priscilla zal, in samenwerking met MUBI, begin januari 2024 in België, Nederland en Luxemburg in de bioscoop te zien zijn.

HOLLY - Fien Troch
Bisato d'oro award - Cathalina Geeraerts

Cathalina Geeeraerts, hoofdactrice van de film Holly, kreeg de 'Bisato d'Oro', de prijs voor beste actrice uitgereikt door een jury van onafhankelijke filmjournalisten. De jury bestaande uit Paolo De Cesare, Violeta Bava, Rüdiger Suchsland, Maria Giovanna Vagena en Erfan Rashid verkondigde dat "Cathalina debuteert in een geweldige langspeelfilm, waarin ze haar personage ingetogen vertolkt en ons aanspoort om haar niet langer als kind te zien, maar als een grote actrice". Fien Troch brengt met Holly een fascinerend verhaal over een vijftienjarig meisje dat in een maalstroom terechtkomt wanneer ze een dodelijke schoolbrand lijkt voorspeld te hebben. Plots zijn alle ogen op haar gericht en probeert een gebroken gemeenschap troost en hoop te vinden bij haar.
Op 10 oktober zal Holly zijn Belgische première beleven bij de opening van Film Fest Gent en komt daarna uit in de Belgische zalen op 22 november 2023.

TATAMI - Guy Nattiv & Zar Amir Ebrahimi
Brian award

Tatami werd geselecteerd in de Orrizonti Competitie van de 80ste editie van het filmfestival van Venetië. Deze nieuwe aanwinst van Cinéart vertelt het verhaal van de Iraanse judoka Leila en haar coach Maryam die een ultimatum van de Islamitische Republiek krijgen. Leila wordt opgedragen een blessure te veinzen en te verliezen, anders zal ze als staatsverrader gebrandmerkt worden. Ze staat voor een onmogelijke keuze: het regime gehoorzamen ofwel vechten voor goud. Tatami van het regisseursduo Guy Nattiv en Zar Amir Ebrahimi (Holy Spider) werd bekroond met de 'Brian award' die de waarden van vrijheid van meningsuiting, respect voor de mensenrechten en democratie ondersteund

TATAMI in de prijzen op BRIFF

4 juli 2024 Lees verder

BRIFF 2024 : 3 Cinéart films geselecteerd

11 juni 2024 Lees verder

Cannes-prijzen voor The Substance, Armand & Black Dog

28 mei 2024 Lees verder

7 films geselecteerd voor Cannes

11 april 2024 Lees verder

2 Academy Awards voor THE ZONE OF INTEREST

11 maart 2024 Lees verder

Meld je aan en mis geen filmnieuws