16 Cinéart titels op het Filmfestival van Cannes

28 juni 2021

De 74ste editie van het Filmfestival van Cannes loopt van 6 tot en met 17 juli 2021. Volgende week wordt de rode loper van het Festival van Cannes uitgerold. Alle geselecteerde films zijn gekend en Cannes maakt zich op om filmprofessionelen en -liefhebbers opnieuw te verwelkomen. Niet minder dan 17 Cinéart-films zijn geselecteerd voor deze editie. Een overzicht.

Officiële Selectie – In Competitie

6 films in competitie van de regisseurs Asghar Farhadi, Nabil Ayouch, Joachim Lafosse, Jacques Audiard, Joachim Trier en Nanni Moretti.

A HERO – Asghar Farhadi
Met Amir Jadidi, Mohsen Tanabandeh – Iran - release 22.12
Tweevoudig Oscarwinnaar Asghar Farhadi keerde terug naar Iran voor de opnames van deze psychologische thriller. Rahim probeert van zijn schulden af te komen maar de zaken lopen anders dan gepland.

CASABLANCA BEATS – Nabil Ayouch
Met Ismail Adouab, Nouhaila Arif, Anas Basbousi – Marokko - release tbc
De regisseur van Razzia en Les Chevaux de Dieu toont de hip hop cultuur in zijn geliefde Casablanca. Kunnen de jongeren met de hulp van hun leraar de tradities achterwege laten en leven voor hun passie?

LES INTRANQUILLES – Joachim Lafosse
Met Leïla Bekhti, Damien Bonnard – België – release 13.10
Les Intranquilles van de Belgische regisseur Joachim Lafosse gaat over Leila en Damien die zielsveel van elkaar houden. Hun gezinsleven wordt danig op de proef gesteld door de mentale problemen van Damien. Het Belgische Stenola Productions produceerde de film in coproductie met Prime Time.

LES OLYMPIADES – Jacques Audiard
Met Lucie Zhang, Makita Samba, Noémie Merlant – Frankrijk – release 3.11
Camille en Emilie zijn goede vrienden, soms ook geliefden. Wanneer Camille verliefd wordt op Nora, zet dit zijn vriendschap met Emilie op scherp. Céline Sciamma werkte samen met Jacques Audiard aan het scenario.

THE WORST PERSON IN THE WORLD – Joachim Trier
Met Anders Danielsen Lie, Herbert Nordrum, Renate Reinsve – Noorwegen – release november
Wanneer Julie dertig wordt, wil ze meer uit het leven halen en zet ze een punt achter haar relatie met Aksel. Ze stort zich in een nieuw avontuur met de jongere Eivind.

TRE PIANI – Nanni Moretti
Met Riccardo Scamarcio, Alba Rohrwacher, Margherita Buy – Italië – release 27.10
De Italiaanse regisseur baseerde zijn film op het boek ‘Three Floors Up’ van Eshkol Nevo en vertaalt het verhaal van drie families, die in drie appartementen in hetzelfde gebouw in Rome wonen.

Officiële Selectie – Un Certain Regard

LA CIVIL – Teodora Ana Mihai

Met Arcelia Ramírez – België – release tbc
De eeste langspeelfilm van de Belgische regisseuse Teodora Ana Mihai gaat over Cielo, een Mexicaanse moeder op zoek naar haar dochter die ontvoerd werd door een drugskartel. Ze neemt het heft in eigen handen wanneer de autoriteiten geen hulp bieden. La Civil is een productie van het Belgisch productiehuis Menuetto, in co-productie met Les Films du Fleuve.

Officiële Selectie – Cannes Premieres

3 Cinéart films in deze nieuwe sectie.

 

MOTHERING SUNDAY – Eva Husson
Met Josh O’Connor, Odessa Young, Olivia Colman, Colin Firth – UK – release tbc
De nieuwste film van regisseuse Eva Husson is een adaptie van de gelijknamige bestseller van schrijver Graham Swift. Engeland in de jaren ’20. Jane, de meid van een artistocratische familie, krijgt op moederdag een dag vrij en ontmoet in het geheim haar minaar Paul. Romantiek met een topcast.

TROMPERIE – Arnaud Desplechin
Met Lea Seydoux, Denis Podalydès, Emmanuelle Devos – Frankrijk – release December
Met een topcast brengt Arnaud Desplechin het verhaal van Philip, een bekende Amerikaanse schrijver die in London woont. Zijn maitresse komt regelmatig langs op zijn kantoor.

Officiële Selectie – Buiten Competitie

ALINE, The Voice of Love – Valérie Lemercier
Met Valérie Lemercier, Sylvain Marcel, Danielle Fichaud – Frankrijk – release 10.11
Valérie Lemercier regisseert en speelt zelf de hoofdrol in haar ode aan het leven en de liefde van Céline Dion. De film is vrij geïnspireerd op het leven van de Canadese superster.

WHERE IS ANNE FRANK – Ari Folman
Animatie - Frankrijk – release 1 of 8.12
Na Waltz with Bashir en The Congress komt Ari Folman zijn nieuwste film Where is Anna Frank voorstellen in Cannes. Kitty, het denkbeeldige vriendinnetje aan wie Anne dagboekbrieven schreef, komt tot leven. Ze heeft geen weet van het tragische lot van Anne en gaat naar haar op zoek. De film werd geproduceerd door het Belgisch bedrijf Walking the Dog.

Selectie – Special Climat

Twee Cinéart documentaires in deze éénmalige Cannes selectie

ANIMAL – Cyril Dion
Documentaire - Frankrijk – release December/januari
Na Demain wil regisseur Cyril Dion ons oproepen om onze relatie met dieren te veranderen. Samen met jonge activisten toont hij een aantal concrete oplossingen om het massale uitsterven van soorten tegen te gaan.

BIGGER THAN US – Flore Vasseur
Documentaire - Frankrijk – release 22 of 29.09
De 18-jarige Melati zet zich in tegen plasticvervuiling in haar thuisland Indonesië. Ze doet dit al sinds ze 6 jaar is. Samen met haar is een hele generatie opgestaan en stijden ze tegen de klimaatcrisis en voor een betere wereld. Overal ter wereld ontmoet Melati jongeren met hetzelfde engagement. Ze zijn de changemakers van vandaag. Een coproductie van Marion Cotillard.

La Quinzaine des réalisateurs

Openingsfilms met Juliette Binoche
OUISTREHAM – Emmanuel Carrère
Met Juliette Binoche – Frankrijk – release tbc
Emmanuel Carrère opent La Quinzaine des Réalisateurs met zijn film over een bekende schrijfster Marianne Winckler die een boek wil schrijven over onzeker werkomstandigheden en die als schoonmaakster gaat werken. Niemand minder dan Juliette Binoche speelt de hoofdrol.

La Semaine de la Critique

RIEN à FOUTRE – Emmanuel Marre & Julie Lecoustre
Met Adèle Exarchopoulos, Alexandre Perrier, Mara Taquin – België – release tbc
Cassandra, 26 jaar is stewardess bij een low cost luchtvaartmaatschappij. Ze leeft van dag tot dag, werkt en feest non-stop. Maar door een incident wordt ze verplicht, stil te staan. Een Belgische film, geproduceerd door Wrong Men en met de Belgisch actrice Mara Taquin.

UNE JEUNE FILLE QUI VA BIEN – Sandrine Kiberlain
Met Rebecca Marder, India Hair, André Marcon - Frankrijk – release tbc
De eerste langspeelfilm van de actrice/regisseuse Sandrine Kiberlain neemt ons mee naar Parijs in de zomer van 1942. Irène, een jong joods meisje ontdekt de wereld en wil actrice worden. 

DAHOMEY van Mati Diop wint Gouden Beer op de 74ste Berlinale! Zilveren Beer Juryprijs voor L'EMPIRE van Bruno Dumont.

27 februari 2024 Lees verder

Acht Oscarnominaties voor Cinéartfilms

24 januari 2024 Lees verder

Vijf films geselecteerd voor de Berlinale

22 januari 2024 Lees verder

THE QUIET GIRL wint Grote Prijs UFK 2024

8 januari 2024 Lees verder

8 nominaties voor HOLLY bij de Ensors

5 januari 2024 Lees verder

Meld je aan voor onze nieuwsbrief