Persepolis

Persepolis

Persepolis is het aangrijpend verhaal van een jong meisje in Iran, die opgroeit tijdens de Islamitische revolutie. Door de ogen van de vroegrijpe en mondige 9-jarige Marjane zien we de hoop van de mensen in duigen vallen onder de opkomst van het fundamentalisme.

Opeens moet ze een hoofddoek dragen. Duizenden mensen worden opgesloten. Op een dappere, slimme manier is ze de "sociale bewakers" te slim af. Ze ontdekt zelfs punkmuziek, ABBA en Iron Maiden. Maar wanneer haar oom zonder pardon geëxecuteerd wordt en Irak bommen op Teheran werpt, wordt de dagelijkse angst duidelijk voelbaar.

Haar ouders maken zich zorgen om Marjane’s veiligheid. Haar grote mond zou haar wel eens in de problemen kunnen brengen. Marjane wordt op 14-jarige leeftijd op kostschool in Oostenrijk gestuurd. In het vreemde land voelt ze zich alleen en kwetsbaar. Bovendien moet Marjane ook vechten tegen de vooroordelen over religieus fundamentalisme en extremisme waarvoor ze net gevlucht is. Maar Marjane zet dapper door. Ze wordt aanvaard. Ze wordt zelfs verliefd. Na de middelbare school is Marjane terug alleen en heeft ze ongelooflijk heimwee naar huis.

Marjane wil kost wat kost terug naar Iran om bij haar familie te zijn. Ook betekent dit het dragen van een hoofddoek en de terugkeer naar een dictatoriale samenleving. Na een moeilijke aanpassingsperiode schrijft Marjane zich in voor de kunstschool en trouwt. Maar ze laat nooit na haar stem te laten horen tegen de hypocrisie waar ze elke dag getuige van is. Op 24-jarige leeftijd beseft ze dat ze niet langer in Iran kan blijven, ook al voelt ze zich een echte Iraanse. Ze neemt de hartverscheurende keuze om haar vaderland te verlaten en in Frankrijk te gaan wonen. Vol optimisme vertrekt ze, getekend door haar verleden in Iran.

Filminfo

  • Regie: Marjane Satrapi & Vincent Paronnaud
  • Cast: Chiara Mastroianni, Catherine Deneuve, Danielle Darrieux
  • Genre: Animatie
  • Lengte: 90 minuten
  • Land: Frankrijk
  • Jaar: 2007
  • Releasedatum bioscoop: 27-06-2007
  • Releasedatum VOD: 01-05-2020

Beschikbaar op VOD

Meld je aan en mis geen filmnieuws