Fien Troch

Fien Troch

Fien Troch (Londerzeel, 1978) is een Belgisch regisseur en
scenarioschrijver. In haar films duikt ze vaak in de leefwereld van kinderen of jongeren en onderzoekt ze de psychologische kant van de gedragingen van haar personages.

Troch studeerde aan de Sint-Lukas Hogeschool in Brussel, waar ze de kortfilms VERBRANDE AARDE en WOOWW maakte. Voor die laatste kreeg ze de Juryprijs voor beste Vlaamse fictiefilm op het Korfilmfestival van Leuven.

Na haar afstuderen in het jaar 2000, startte ze aan haar langspeeldebuut EEN ANDER ZIJN GELUK (2005). Dit psychologisch drama onderzoekt de gevolgen van een dodelijk auto-ongeluk in een klein dorp in Vlaanderen. De film werd geselecteerd voor het Toronto International Film Festival (TIFF) en het Filmfestival van San Sebastian. Met de film won ze tal van inernationale prijzen. EEN ANDER ZIJN GELUK mocht ook België vertegenwoordigen bij de Oscars in de categorie Beste Internationale Film.

In 2009 volgde haar tweede film UNSPOKEN, met in de hoofdrollen
Emmanuelle Devos (SUR MES LEVRES, ROIS ET REINE) en Bruno Todeschini (LA REINE MARGOT). De film kreeg ontwikkelingssteun van de Cannes Cinéfondation in 2007. UNSPOKEN volgt een koppel in de nasleep van de verdwijning van een jong meisje.

KID (2012) volgt dan weer een 7-jarig jongentje die noodgedwongen met zijn broer moet inwonen bij zijn nonkel en tante. Alleen kan hij het gemis van zijn moeder niet de baas. Ze won de Eurimages Award voor Meest Veelbelovende Project op het International Film Festival Rotterdam (IFFR) en kreeg de Prijs van de Studenten op het Filmfestival Parijs.

Het grote publiek leerde Fien Troch kennen met HOME (2016). Ze won met deze film de Prijs voor Beste Regie op het Filmfestival van Venetië in de Orizzonti-sectie. Een maand later won de film de Publieksprijs op Film Fest Gent. Voor HOME werkte ze voor het eerst samen met Amerikaans muzikant Johnny Jewel, die ook soundtrack maakte voor TWIN PEAKS en DRIVE.

Met haar vijfde film HOLLY (2023) werd Fien Troch opnieuw uitgenodigd op het Filmfestival van Venetië, deze keer in de hoofdcompetitie. Actrice Cathalina Geeraerts won er de Prijs voor Beste Actrice van de filmcritici. De film had de Belgische première als openingsfilm van Film Fest Gent. Fien Troch is de dochter van filmmonteur Ludo Troch (DAENS, BRUSSELS BY NIGHT). Ze woont samen met haar partner en filmmonteur Nico Leunen (DE ACHT BERGEN, THE BROKEN CIRCLE BREAKDOWN, BEAUTIFUL BOY) en twee zonen in Brussel.

https://open.spotify.com/episode/7IpmDHRWutjNU5dbjRFi9M?si=d20e71cde44a4093&nd=1
https://open.spotify.com/episode/5pfGGsAypzQDV4MuPD6LJU?si=0c6f69ff36d74b77

Films van Fien Troch

Holly

2023

Holly

HOLLY is de indrukwekkende vijfde langspeelfilm van Belgisch filmmaker Fien Troch (HOME, KID). In dit mysterieus verhaal werpt Troch opnieuw een blik naar de harde wereld waarin jongeren soms ongewild terechtkomen. Nadat Holly, een 15-jarig meisje, een dodelijke schoolbrand lijkt voorspeld te hebben zijn alle ogen op haar gericht. Lerares Anna is geïntrigeerd door het vreemde voorgevoel van Holly en nodigt haar uit om aan vrijwilligerswerk te doen in de rouwende gemeenschap. Overal waar ze komt geeft Holly rust, warmte en hoop aan wie ze ontmoet. Maar al snel beginnen mensen haar speciale gave op te zoeken en wordt er steeds meer van Holly geëist. HOLLY ging in wereldpremière in de Officiële Competitie van het Filmfestival van Venetië, waar hoofdrolspeler Cathalina Geeraerts van de filmpers de Prijs voor Beste Actrice won.

Home

2016

Home

Home vertelt het verhaal van een groep tieners en de volwassenen die hen omringen. Beiden hebben het moeilijk om met elkaar te communiceren en elkaars leefwereld te begrijpen. In deze omgeving van twee worstelende generaties arriveert de zeventienjarige Kevin. Hij kan goed opschieten met zijn neef Sammy en leert via diens vriendengroep ook John kennen. John zit in een ondraaglijke thuissituatie en Kevin voelt de drang om zijn nieuwe vriend te helpen. Op een avond slaat het noodlot toe en zet elke relatie onder druk.

Kid

2013

Kid

Kid, een jongen van zeven jaar, woont samen met zijn alleenstaande moeder en zijn broer Billy op een boerderij. Ofschoon de situatie thuis niet makkelijk is, voelt Kid zich veilig en geborgen bij zijn mama. Op een dag slaat het noodlot toe en moeten de twee jongens naar hun nonkel en tante verhuizen. Uit zijn lood geslagen door deze nieuwe situatie, isoleert Kid zich steeds meer. In zijn hartje blijft de hoop leven op een dag weer bij zijn mama te zijn.

Unspoken

2009

Unspoken

Vijf jaar geleden verdween de 14-jarige Lisa uit het leven van haar ouders Lukas en Grace. Geen duidelijk spoor, geen afscheid, ze is verdwenen en de kans dat ze ooit terugkomt is erg klein.

Een Ander Zijn Geluk

2005

Een Ander Zijn Geluk

'Een ander zijn geluk' speelt zich af in een klein dorp. Op een koude winterdag wordt een kind overreden en voor dood achtergelaten. Christine, een gescheiden moeder die de draad van haar normale leven weer probeert op te pikken, ontdekt het dode jongetje. Maar wanneer de politie arriveert, is het reeds weggestroomd met de rivier... en de politie lijkt haar niet te geloven. Christine is niet meer zeker van wat ze gezien heeft. Wanneer ze ontdekt dat er echt een kindje is overreden, begint ze zich schuldig te voelen, alleen met haar spookachtige herinnering en omringd door mensen met elk een mening over het drama. Alles wordt nog erger wanneer ze ontdekt dat ze de familie van het slachtoffer beter kent dan ze zou willen.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief